Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan zajlik?

Tudjon meg minél többet a részletekről!

Régen a gyógyítás alapja az évszázadokkal azelőtt lefektetett dogmák és a személyes tapasztalat volt. A modern orvostudomány ezzel szemben a bizonyítékokra támaszkodik. Bizonyítéknak azt tekintjük, ha egy tényt gondosan megtervezett, elegendő számú esettel, tudományos vizsgálatokban, egymástól független kutatók igaznak találnak. Új gyógyító vagy diagnosztikus eljárásokat, gyógyszereket csak kellően erős bizonyítékok alapján szabad bevezetni. E bizonyítékokat gyűjtik össze a szigorúan szabályozott klinikai vizsgálatokban.

A klinikai vizsgálatokban végeredményben arra a két alapvető kérdésre keresnek választ, hogy egy adott gyógymód szükséges-e és be szabad-e vezetni? A szükségességet a gyógyszer vagy eljárás hatásossága mutatja meg: elérhetőek-e általa a kívánt gyógyulási célok? A másik kérdés a biztonságosság: hiába hatásos egy új hatóanyag, ha olyan mellékhatásai vannak, amelyek nem vállalhatók.

A részvételt megszabó feltételekre több okból is szükség van. Egy klinikai vizsgálat világosan meg kell határozni, milyen betegségben vagy kórállapotban várnak előnyös hatást a vizsgált szertől. Bizonyos társbetegségek vagy körülmények gyengíthetik a várt hatást, vagy nemkívánatos eseményeket idézhetnek elő. E torzító hatások kiküszöbölésére pontosan meg kell határozni, hogy kik és milyen feltételek mellett vehetnek részt az adott vizsgálatban. Emellett kifejezetten fontos szempont, hogy csak azok a betegek vehessenek részt egy klinikai vizsgálatban, akiknek a biztonságát a vizsgálatban való részvétel nem veszélyezteti.

Igen, léteznek speciálisan gyermekgyógyászati célra szánt vizsgálati készítményekkelvégzett klinikai vizsgálatok. Nem kézenfekvő ugyanis, hogy egy felnőttekben alkalmazott gyógyszer gyermekekben is ugyanolyan hatásos és biztonságos. A gyermekekkel végzett klinikai vizsgálatok tervezése és kivitelezése során speciális etikai és orvosszakmai megfontolásokat is figyelembe kell venni.

Tudományos kutatások bizonyították, hogy egy gyógyszer hatásosságában igen nagy szerepet játszik a kezelés hatásával kapcsolatos várakozás. Ez jelentősen torzíthatja a kutatási eredményeket. Semlegesítésére a klinikai vizsgálatok egy részében a vizsgált szert azzal kinézetében teljesen megegyező, ám hatóanyagot nem tartalmazó szerrel, placebóval hasonlítják össze.

Hogy egy vizsgálaton belül kik kapnak hatóanyagot és kik placebót, véletlenszerűen döntik el. A torzításmentesség érdekében sem a beteg, sem az orvos nem befolyásolhatja és nem is ismerheti ezt a döntést a vizsgálat befejezéséig.

Az előzetes tájékoztatás során a kezelőorvos elmondja, hogy a vizsgálatban kontrollként más kezelési eljárást vagy placebót fognak-e alkalmazni, és azt is, mekkora az esélye annak, hogy a beteg a vizsgálati vagy a kontroll csoportbakerüljön a sorsolás következtében.

A vizsgálatok lezárultával még hosszú időnek kell eltelnie, mire az eredmény megszületik. Ez alatt a vizsgálat vezetői statisztikai elemzéseket végeznek, összevetik a szakirodalomban található korábbi eredményekkel, és levonják a tudományos következtetéseket.

A befejezett vizsgálatok eredményeit valamely tudományos fórumon – például tudományos folyóiratban vagy kongresszuson ismertethetik, illetve döntenek arról, hogy a vizsgálat alapján benyújtanak-e gyógyszerengedélyeztetési kérelmet valamely országban. Mindkét folyamat rendkívül időigényes, több hónap, nemegyszer években mérhető is lehet.

A vizsgálat eredményéről  a vizsgálatban részt vevő kezelőorvostól értesülhet.

A kezelőorvosnak semmilyen hátránya nem származik abból, ha egy betege kilép a vizsgálatból. A klinikai vizsgálatok megtervezésekor előre számolnak azzal, hogy a betegek egy része menet közben „elvész” a vizsgálat számára. Ez minden vizsgálat természetes velejárója.

Amikor tehát a részvétel folytatását vagy az abbahagyását mérlegeli, az orvosára háruló következményekkel nem kell számolnia.

Biztonságos?

Aggasztó kérdései vannak, amelyekre választ vár? Megpróbáltuk kitalálni és megválaszolni!

Nincs olyan gyógyszer, amely az esetek száz százalékában hatásos és biztonságos. Az emberi szervezet végtelenül bonyolult rendszer, ezért nem lehet tökéletes biztonsággal megjósolni, hogyan fog reagálni egy gyógyszerre.

Bár a bevezetés előtt álló szerekkel kevesebb a tapasztalat, a klinikai vizsgálatok úgy vannak megtervezve, hogy a lehető legkisebb legyen a betegre háruló kockázat. Mielőtt egy új hatóanyagot emberen is alkalmaznának, számos laboratóriumi és állatkísérletet végeznek el, amelyek során elég pontosan körvonalazódik, milyen kockázatokkal kell számolni.

A gyógyszerekkel végzett klinikai vizsgálatokban általában egy új hatóanyagot vagy kombinációt hasonlítanak össze hatóanyagot nem tartalmazó készítménnyel (placebóval) vagy a legjobb elfogadott terápiával. Placebót azonban csak akkor alkalmazhatnak egy klinikai vizsgálatban, ha a kezelés elmaradása várhatóan nem jár egészségügyi kockázattal. Ellenkező esetben az aktuálisan elérhető legjobb kezelést kell kapnia.

Nem. A büntető törvénykönyv 171. §. szerint: „Aki emberen orvostudományi kutatást engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően végez, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Klinikai vizsgálat csak hatósági engedély birtokában folytatható.

Nem, ez törvénybe ütköző. A vizsgálat során Önről gyűjtött adatokat mindig szigorú titoktartás mellett kezelik.

A klinikai vizsgálatok egyik alapszabálya, hogy a részvétel szigorúan önkéntes, bármikor ki lehet lépni.

Fontos azonban, hogy ha a beteg kilép a vizsgálatból, nem maradhat kezelés nélkül. Az orvos tájékoztatja arról, hogy milyen alternatívák elérhetők az engedélyezett és az adott intézményben alkalmazott gyógyító eljárások közül.

Az új tüneteket (pl. eddig nem tapasztalt fejfájás) nemkívánatos eseménynek számítanak, és azokról haladéktalanul be kell számolni a vizsgálatban részt vevő kezelőorvosnak.

Elsődlegesen a kezelőorvosával érdemes megosztani valamennyi kérdését, aggályát. Ezen túlmenően a vizsgálat kezdetén aláírt beleegyező nyilatkozat tartalmazza azon szervek nevét és elérhetőségét, amelyhez panaszaival, észrevételeivel fordulhat.

A klinikai vizsgálatok vizsgálati terv szerinti lebonyolítását, dokumentálását a vizsgálat szervezője (gyógyszercég, CRO, akadémiai centrum), a vizsgálati helyszín munkatársai és a független illetékes hatóságok rendszeresen ellenőrzik.  A vizsgálati helyszín szabályos működésért a helyi etikai bizottság felel.

Érdemes?

A döntés az Öné, de előtte tájékozódjon?

Egyértelműen igen. A klinikai vizsgálatoknak számos előnyös hatása van.

Egyrészről a betegek számára, ugyanis a klinikai vizsgálatokban a létező legmagasabb szintű és legkorszerűbb ellátást kapják.

Másrészről előnyös a részt vevő orvosoknak, mert a klinikai vizsgálatokban szakmájuk legjobbjaival dolgozhatnak együtt, tudományos felkészültségük növekszik.

A klinikai vizsgálatokban való részvétel az intézmény – kórház, osztály – számára is előnyös, mert a betegellátás hatékonysága javul, a korszerű kezeléseket hamarabb vezethetik be.

Végül pedig előnyös az ország számára is, ugyanis a fentieken túl jelentős bevétellel is jár a nemzetgazdaság számára.

A klinikai vizsgálatokban használt vizsgálati készítményt és egyéb gyógyszereket és a vizsgálathoz kapcsolódó diagnosztikai eljárásokat a vizsgálatot szponzoráló gyógyszercég ingyen biztosítja a résztvevők számára.

Lehetséges, hogy Önnek közvetlen előnye nem fog származni a vizsgálatból. A klinikai vizsgálatokban a Magyarországon elérhető legkorszerűbb kezelést kapja akkor is, ha nem a vizsgálati, hanem a kontrollcsoportba kerül. Ezen túlmenően a klinikai vizsgálatok betegei általában kiemelt figyelemben részesülnek: rendszeresen – és gyakrabban – kerülnek kontrollvizsgálatra, az ellátó személyzet több időt fordít rájuk, mint a hétköznapi ellátásban. Mindazonáltal az Ön részvétele segíthet abban, hogy más betegek a jövőben jobb kezelésben részesüljenek.

A Magyarországon folyó klinikai vizsgálatok naprakész listáját az OGYÉI tartja nyilván. Ez a lista azonban nem laikusoknak szóló információkat tartalmaz.

Ha a saját vagy hozzátartozója betegségével kapcsolatban klinikai vizsgálatot keres, javasoljuk, forduljon kezelőorvosához. Hamarosan elérhetővé válik a betegek számára készített, könnyű eligazodást biztosító, magyar nyelvű adatbázis, amely a www.klivi.hu oldalon lesz elérhető.

 

klivi_black
Close Search Window